Latijnse namen en geslachtsindicaties

Caresheets over rattenslangen
Plaats reactie
Gideon
Berichten: 595
Lid geworden op: 02-09-2010 11:01

Latijnse namen en geslachtsindicaties

Bericht door Gideon » 21-12-2011 11:02

Latijnse namen en geslachtsindicaties

Vaak zie je bij mensen in hun onderschrift teksten als ‘0.2.0 Pogona vitticeps’ staan. Veel beginners weten dan niet goed waar deze mensen het over hebben.

Ik ga hier iets uitleggen over Latijnse namen en geslachtsindicatie.
Latijnse namen: veel hobbyisten gebruiken liever Latijnse (of wetenschappelijke) namen dan de Nederlandse naam van het dier. Dit kan om meerdere redenen gebeuren.

1. Een algemene/Latijnse naam is makkelijker voor internationale fora, omdat ze in alle talen hetzelfde zijn.

2. Er is nog wel eens onenigheid over de Nederlandse naam van een soort,

Voorbeeld: bij een ‘Python regius’ weten veel mensen waar je het over hebt, en als je als beginner de term ‘Python regius’ hebt geleerd, weet je ook waar anderen het over hebben. Als je als beginner echter op een forum komt, en de Nederlandse naam/namen van de soort worden gebruikt (in dit geval ‘koningspython’, ‘balpython’ of ‘regius’) kan dit nog wel eens verwarring scheppen.

3. Het ontbreken van een Nederlandse naam, sommige soorten hebben die nou eenmaal niet. Dit kan omdat de soort niet veel gehouden wordt als ‘huisdier’ of omdat het over het algemeen een hele zeldzame soort is. Voorbeeld: ‘Azemiops feae


Regels M.B.T Latijnse namen:

1. De naam van de soort dient opgeschreven te worden in 3 delen, als eerste het geslacht (geschreven met een hoofdletter), als 2de de species (met een kleine letter) en als 3de, als de soort er over 1 beschikt, de subspecies (ook met een kleine letter).

Afbeelding


2. Namen veranderen, ook die van dieren. Zo werd voorheen de ‘Pantherophis guttatus’ ‘Elaphe guttata’ genoemd. Als een naam veranderd, en jij schrijft het nog steeds de oude manier, dan is dat niet ‘verkeerd’ maar gewoon de oude manier van schrijven.


3. Latijnse namen dienen cursief geschreven te worden. In 1 artikel dient de eerste keer dat de naam van de soort gebruikt wordt, de gehele naam geschreven te worden. Alle achtereenvolgende keren moet alleen het laatste woord geschreven te worden, de andere(n) dienen afgekort te worden.

Voorbeeld: 'Ik heb onlangs een Pantherophis guttatus gekocht, deze P. guttatus is erg mooi.'


4. Nederlandse namen (als dezen gebruikt worden) dienen gewoon met een kleine letter geschreven te worden, en niet cursief.


Geslachtsindicatie:

Je zult vaak bij forumgenoten iets dergelijks zien als ‘0.2.0 Pogona vitticeps’, wat de Latijnse naam inhoudt hebben we nu behandeld, maar nu gaan we het over die getallen hebben.

Die getallen geven de hoeveelheid en het geslacht van de soort in bezit weer. Het eerste getal staat voor de hoeveelheid mannelijke dieren, het tweede getal staat voor de hoeveelheid vrouwelijke dieren en het derde getal staat voor de hoeveelheid dieren waarvan men het geslacht niet weet.

Dus bijvoorbeeld; ‘4.2.5 Pantherophis guttatus’ betekent dat de persoon in kwestie 4 mannetjesdieren heeft, 2 vrouwtjes en 5 dieren waarvan hij/zij het geslacht niet kent.

Soms zie je enkel 4.3 staan voor de naam van het dier. Dit betekent dat het derde getal is komen te vervallen, wat inhoudt dat de persoon in kwestie het geslacht weet van al zijn/haar dieren. Deze persoon heeft dus 4 mannetjesdieren, 3 vrouwtjesdieren en geen dieren waarvan het geslacht onbekend is.
Dieren:

0.2.0 Pantherophis guttatus guttatus
0.1.0 Phelsuma grandis
0.2.0 Cavia porcellus

Verwacht:
1.0.0 Boa constrictor imperator

Plaats reactie